Gratulerer!

I januar 1912 ble det nye skipet til rederiet «Sociedad Ballenera de Magallanes» levert fra verftet «Framnæs mekaniske Værksted» i Sandefjord.

Etter 100 år ligger det samme skipet til kai ved Eide i Kvæfjord.

Etter 100 år med navn som Almirante Goni, Ratte, Bolgagutt, Ulla-Brith, Eide Junior, Frode Junior og selvfølgelig Veslegut.

Etter 100 år i fart som kvalfanger, passasjer- og postbåt, marineskip, ringnotsnurper, frakteskute, stand-by-båt, sandbøyse og brønnbåt.

Etter 100 år i farvann ved Deception Island, Magellanstredet, Middelhavet, Nordsjøen, hele norskekysten, Island, Grønland og Svalbard.

I sitt 99. år ble hun vernet av Riksantikvaren og feirer også ett år som vernet skip. Hun er vernet som en representant for de typiske frakteskutene som gikk på den nordnorske kysten, og som den første brønnbåten og som et eksempel på hva de sterkbygde kvalfangerskrogene kunne overleve og gjenoppstå som.

I året som er gått har det vært jobbet med sikring. Første prioritet har vært å få produsert tilpassede presenninger for å sikre mest mulig mot ferskvann. Hun er også fått et etterlengtet strøk maling og dermed fått tilbake sin hovedfarge som er svart.

I sikringsarbeidet er det viktig å holde motorene i orden. Her har det også vært gjort nødvendige reparasjoner. Det viktigste sikringsarbeidet ble gjort på Ibestad Mek sommeren 2010 med arbeider på skroget. Noe som også skal dekkes.

I året som er her allerede, vil vi fortsette med sikringsarbeidet og alle er hjertelig velkommen til å ta en nærmere kikk på Veslegut.

Gratulerer Veslegut. Vi er begynt på de neste 100 år.
Les mer i HT